DIKTERGASJEN I 1934 ble Ingeborg innstilt til diktergasjen. Tildelingen kom opp i Stortinget i 1936, og møtte hard motstand, fordi mange mente at Ingeborg var for radikal til å få kunstnerlønn. Det var særlig to bøker som skapte debatt: "Hvor kom vi fra" (1935), og "Utenfor balkongen" (1936). Den første er en lyrisk "forplantnings-forklaring" for barn, en opphavsmyte. Den andre er en samling skildringer fra Mussolinis Italia. I dag er det vanskelig å forstå at Ingeborgs vare, poetiske bilder på det seksuelle, eller kritikken av Mussolini vakte slik strid:
Boka "Utenfor balkongen" ble angrepet fordi den kritiserte Italias mektige diktator, Mussolini: ""Mener du at Benito Mussolini støtter
mafian og camorran?" "Hvor har han ellers lært
håndverket sitt? Han kan det der. (...) Røveriet
har han avskaffet ved å gjøre det lovlig, ved å
løfte forbrytermoralen opp til riksmoral, ved å la
forbryterinstinktet styre folket." (Fra "Utenfor balkongen")
Ingeborg har skildret debatten i Stortinget: "Det gikk for full damp. Jeg så bøkene mine fløy mann og mann imellom dernede, særlig "Balkongen" og "Hvor kom vi fra". "Hvor kom vi fra" var aller mest yndet. "Portromsundervisning" het det om den. (...) Med "Hvor kom vi fra" hadde jeg nådd bunnen i alle henseender." (Fra "De unge".) Tilslutt fikk hun, trass i de konservatives knep, en gasje på 2000 kroner i året. Den kom godt med i "kunstnerkolonien" på Ekeberg.
|
Plakat nr. 20/41
|